CESTOVÁNÍ V PROTISMĚRU JÍZDY JE 5x BEZPEČNĚJŠÍ!

CESTOVÁNÍ V PROTISMĚRU JÍZDY JE 5x BEZPEČNĚJŠÍ!

CESTOVÁNÍ V PROTISMĚRU JÍZDY JE 5x BEZPEČNĚJŠÍ!

Autosedačky umístěné v protisměru jízdy jsou pro děti až pětkrát bezpečnější než autosedačky umístěné po směru jízdy.



Hlava dítěte je v nepoměru k tělu a tvoří až 25% celkové tělesné hmotnosti v porovnání s dospělákem, kde hlava tvoří pouze cca 6% celkové tělesné hmotnosti. Dětský krk je mimořádně zranitelný, protože ještě není plně vyvinutý. Nevyvinutý krk, v kombinaci s hmotností hlavy, ještě více zvyšuje důležitost ochrany a podpory krku dítěte po co nejdelší dobu. Pokud jsou svaly na krku dítěte při nárazu vystaveny velké síle, pak mohou být následky katastrofální.

Crash testy ukazují, že síly působící na krk jsou přibližně pětkrát větší, pokud dítě sedí v autosedačce po směru jízdy, než když sedí proti směru jízdy.
Při nárazu je v posměrné autosedačce tělíčko malého pasažéra vytlačováno z autosedačky, vnitřní pás sedačky udržuje horní část těla na místě a hlava se pohybuje dopředu. To má za následek, že se síly nárazu přenášejí na krk dítěte a vytvářejí velké napětí v krku.
Autosedačka umístěná proti směru jízdy podpírá celá záda, hlavu i krk dítěte a tak rozkládá síly nárazu na větší plochu a tím se výrazně snižují síly působící na krk. Protisměrná autosedačka poskytuje dítěti lepší ochranu a snižuje riziko zranění v případě nárazu nebo jen prudkého brzdění.

Při střetu v rychlosti 50 km/hod. tlak působící na šíji malého dítěte (vážícího 15 kg) posazeného po směru jízdy odpovídá zátěži 180-220 kg. Pokud je však usazeno v sedačce proti směru jízdy, tlak se sníží na 40-60 kg.

Vedení pásů je pro bezpečnost vašeho dítěte také zásadní. Poloha břišního pásu je rozhodující pro bezpečnost a ochranu. Břišní pás by měl být nízko, na silných pánevních kostech a NE přes břicho. V případě nárazu, pomohou kyčelní kosti ochránit vaše dítě před vážnými zraněními. Pokud je bederní pás umístěn přes břicho, je riziko poškození měkkých částí extrémně vyšší.


Děti by měly jezdit proti směru jízdy minimálně do 4 let, ale o mnoho bezpečnější je, aby jezdily proti směru jízdy co nejdéle je to možné.


Čistě protisměrné pásové autosedačky jsou vlastně naprosto jednoduché sedačky, bez zbytečných "hejblátek" a na sobě závislých součástek. V přední části je poutáte na 3bodový bezpečnostní pás auta (který je pevně připevněn do konstrukce auta) a v zadní části pak pomocí upínacích popruhů autosedačku "vyvazujete" pod lyžiny, klouby nebo konstrukci sedadla (tedy opět k pevnému bodu konstrukce auta). Sedačka se vlastně stává takovým dalším pevným sedadlem vozidla. Tyto sedačky neumožní dítě příliš brzo otočit po směru jízdy a tak chrání dětský život po velmi dlouhou dobu.

Autosedačky, které zabezpečí bezpečné cestování malých pasažérů po dlouhou dobu:

Klippan Opti129 - použití do 32 kg / 125 cm, instalace pásy

Klippan Century - použití do 25 kg, instalace pásy

Axkid One 2 - použití do 23 kg / 125 cm, instalace isofix (ve srovnání s jinými isofix. sedačkami může malý pasažér cestovat až o 2 roky déle!)

Axkid Minikid 2 2020, 2022/2023 - použití do 25 kg, instalace pásy

Axkid Minikid 3 - použití do 36 kg /125 cm, instalace pásy

Axkid Minikid 4 - použití do 36 kg /125 cm, instalace pásy

Axkid Movekid - použití do 36 kg /125 cm, instalace pásy

Axkid Move - použití do 25 kg, instalace pásy

Avionaut Sky - použití do 25 kg / 125 cm, instalace pásy

Joie i-Prodigi Signature - použití do 23 kg / 125 cm, instalace isofix

BeSafe Stretch - použití do 36 kg / 125 cm, instalace pásy

BeSafe Stretch B - použití do 36 kg / 125 cm, instalace pásy

Britax Safe-Way M - použití do 36 kg / 125 cm, instalace pásy

Britax Max-Safe Pro - použití do 36 kg / 125 cm, instalace pásy



Autosedačky instalované proti směru jízdy umí zachránit život.

Skutečné příběhy, kde protisměrka zachránila dětský život naleznete zde:


Jsou tu bohužel i smutné příběhy, které by nám měli pomoci v rozhodování při výběru autosedačky pro naše děti. Soucítíme s rodinami a děkujeme jim za to, že našli sílu k tomu, aby o své bolesti vyprávěli a pomohli tak ostatním:


Přestože jsou fakta a bezpečnostní výhody autosedaček umístěných proti směru jízdy zřejmé, v Evropě neexistují žádné přísné zákony, které by povinné používání autosedaček umístěných proti směru jízdy upravovaly. V některých evropských zemích však existují předpisy a obecná doporučení.
Pokud chcete vědět, jak je to se zákony týkajícími se autosedaček umístěných proti směru jízdy ve vaší zemi, doporučujeme podívat se na tento odkaz: https://rearface.com/



V zájmu bezpečí svého dítěte zvolte autosedačku, která umožní cestování proti směru jízdy co nejdéle je to možné !!!


Zdrojem výzkumu 5x bezpečnějšího protisměru, jsou nezávislé studie skutečných dopravních nehod provedené automobilkou Volvo a pojišťovnou Folksam, které ukazují, že dítě, až do věku 4 let, má pětkrát větší naději přežít nebo se vyhnout vážným zraněním, jestliže sedí proti směru jízdu namísto po směru. Studie dopravních nehod od Volva ukazují, že mezi dětmi sedícími proti směru jízdy ve věkové skupině 0–4 roky bylo pouze 8 procent zraněno a potřebovalo lékařskou pomoc. Z dětí sedících po směru jízdy jich ve stejné věkové skupině lékařskou pomoc potřebovalo 40 procent.

Cestování malých dětí proti směru jízdy má smysl a jedno je určitě jisté - BEZPEČNOST NAŠICH DĚTÍ JE K NEZAPLACENÍ.


Video



NESPĚCHEJTE!!!

 

Nejbezpečnější způsob přepravy dětí




#protismermasmysl

REZERVUJTE SI TERMÍN KONZULTACE  

Aktuality
11. 07. 2024

Akce 30% na modely značky Klippan. Akce platí do vyprodání zásob.


07. 06. 2024

Začíná období dovolených a Centrum autosedaček ve spolupráci se značkou AXKID si pro vás připravilo jedinečnou akci. Na protisměrné modely AXKID One 2, AXKID Minikid 4 a AXKID Movekid najdete největší slevu, která tu kdy byla a opakovat se nebude. Sleva 20% na všechny dostupné barevné varianty. Platí do vyprodání zásob.


Letecký den s BESIP
15. 05. 2024

1.5.2024 jsme se účastnili ve spolupráci se značkou BESIP na leteckém dni v Náměstí nad Oslavou. Děkujeme


04. 04. 2024

5.-7.4.2024 Vás zveme na veletrh For Kids, kde se na Vás budeme těšit v Hale 2 - C 25


06. 03. 2024

Rádi bychom vás přivítali v nové pobočce, v Hradci Králové, kterou pro vás budeme otevírat 12.3.2024! Velmi se těšíme na vaši návštěvu, kterou si již nyní můžete rezervovat u nás na webu.


Více aktualit